Urheilun ystävät tietävät, että heidän käyttämillään vaatteilla on merkitystä siihen, millainen heidän mielialansa on ja kuinka he suorittavat urheilutapahtumia. Kognitiotieteessä on suoritettu useita tutkimuksia ja tulokset aina paljastavat, että oikean vaatetuksen käyttämisellä on myönteinen vaikutus tuloksiin. Tätä tieteellistä termiä kutsutaan nimellä “vaatteellinen kognitio”, ilmiö, joka vangitsee vaatteiden vaikutuksen käyttäjän psyykkisiin tunteisiin. Vaatteellisen kognition tutkimus tutkii kuinka riippuen siitä, mitä henkilö pukee päälleen, se vaikuttaa heidän tunteisiinsa ja heidän ajattelunsa paranee. Urheiluvaatetus tarjoaa lisääntynyttä itsevarmuutta ja jos vaatteiden käyttäjä tietää, että he näyttävät hyvältä, on olemassa mahdollisuus, että universumi kohdistuu heidän edukseen. 

Tiedätkö Simpsonit? Homer Simpson on huoleton Margen aviomies ja Bartin, Lisan ja Maggien isä. Hän on Mona ja Abraham ”Isoisä” Simpsonin poika. Homerilla on ollut yli 188 eri työtä TV-sarjan, Simpsonit, 400 ensimmäisen jakson aikana. Homerin sohvien ja kaikkien donitsien mieltymys juontaa juurensa syvältä vaatetuksen psykologiasta. Luoteistutkijat HajoAdam ja Adam Galinsky tutkivat “Team Homer” -jaksoa sarjan seitsemännestä tuotantokaudesta. Tässä jaksossa näemme Springfieldin peruskoulun vastaperustetun ankean, harmaan univormun. Oppilaat kävelevät ympäriinsä zombimaisesti kunnes rankkasade peseekaiken värin pois ja t-paitojen oikeat värit paljastuvat. Yhtäkkiä hauskuus palaa kouluun ja kaikki johtuu vaatetusten väristä, joita lapset käyttävät! 

Hajo ja Galinsky kysyivät, “Voiko tällaista tapahtua oikeassa elämässä? Voivatko käyttämämme vaatteet vaikuttaa tapaan, jolla tunnemme, ajattelemme ja toimimme?”Vaatteellinen kognitio -tutkimuksen mukaan vaatteet vaikuttavat käyttäjän tunteisiin ja psyykkisiin prosesseihin. Osa suurempaa tutkimusaluetta, joka tunnetaan nimellä ”ruumiillinen kognitio” on tutkimus siitä, kuinka ihmiset ajattelevat sekä aivoillaan että kehoillaan, vaatteellinen kognitio otetaan vihdoinkin vakavasti. 

Vuoden 2012 tutkimus osoitti, että vaatetus todellakin vaikuttaa maailmaamme ja siihen, millainen mielialamme on. Todistamaan vaatteellisen kognition, vapaaehtoisille annettiin joko upouusi laboratoriotakki tai ei mitään erityistä paitsi heidän käyttämänsä vaatteet. Vapaaehtoiset suorittivat sitten huomioon liittyviä tehtäviä ja tulokset osoittivat, että laboratoriotakkeja käyttävät vapaaehtoiset suoriutuivat merkittävästi paremmin kuin vapaaehtoiset, jotka käyttivät omia vaatteitaan. 

Jokaisella vaatekappaleella on symbolinen merkitys, joka sisältää aktiivivaatteet ja urheiluvaatetuksen. T-paidan tai hupparin ja verryttelypuvun käyttäminen, joka esittää suosikkijoukkueesi tai urheiluhenkilön, alitajuisesti vaikuttaa siihen, mikä mielialamme on ja kuinka toimimme. Vaatteellinen kognitio ratkaisevasti osoittaa, että käymme läpi psykologisia muutoksia käyttäessämme tiettyjä vaatteita. Huippu-urheiluvaatetuksen ostaminen vaikuttaa käytökseemme, asenteeseemme, luonteeseemme, mielialaamme, itsevarmuuteemme ja jopa tapaan, jolla vuorovaikutamme muiden kanssa.